Teilikorpi

Jarl


Virallinen nimi: Jarl Syntynyt, ikä: 13.03.2016, 10v
Rek.nro: VH17-018-0802 Rotu: Suomenhevonen
Säkäkorkeus, väri: 168cm, tummanpunarautias Sukupuoli Ori
Kasvattaja & ex-omistaja: Harri Leppälä (evm) / Eepu & Mette (VRL-13589) Omistaja: Enni, VRL-09601
Painotuslaji: Yleispainotus Koulutustaso: Vaativa B, 120cm, CIC1, vaativa

Meriitit

20.04.2018 Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 70p, KTK-II (R-suunta)

Luonnekuvaus

Jarl on sellainen omanarvontuntoinen herrasmies, joka ei juuri jaksa muiden sähläyksestä välittää. Ori käyttäytyy aina moitteettomasti, kunhan sitä kohdellaan arvonsa mukaisesti. Ei Jarl ihmeitä vaadi, mutta reilua ja johdonmukaista käsittelyä ilman mitään turhia lääppimisiä.

Tarhasta hakiessa Jarl ei mitään ketjuriimunnaruväkerryksiä tarvitse, vaan se kulkee moitteettomasti taluttajansa vierellä kohti tallia ilman hulabaloota. Sen voi hoitaa käytävällä, tallinpihalla tai karsinassa, mikään ei tuota rauhalliselle orille ongelmia. Tähän ei-ongelmia-kategoriaan kuuluvat myös kaikki mahdolliset hoitotoimenpiteet, oli kyse sitten ihan vaan harjailuhetkistä tai sitten kilpailupäivää edeltävästä tehopuunauksesta pesun kera. Vaikka herrasmies ei juuri hoitaessa ota kontaktia hoitajaansa, vaan seisoo kiltisti paikoillaan, huomaa siitä selvästi, että se nauttii pitkistä, rauhallisista hoitosessioista. Tällöin se tuntuu suorastaan nukahtavan, ja heräävän vasta saadessaan satulan selkäänsä.

Jarlin selkään on aina ilo kiivetä. Herkän orin työmoraali on erinomainen, se tekee ilolla töitä ratsastajan kuin ratsastajan kanssa. Oltiin sitten sileällä, esteillä tai maastossa, herrasmies tekee aina kaikkensa. Verryttely kannattaa aloittaa rauhassa, vaikka ori onkin suomenhevoseksi sporttisen näköinen, on se silti hitaasti lämpenevä suomenhevonen. Vaikka verryttelisi rauhassa, toki Jarlia saa pyytää tekemään hommia alusta asti. Alkuun vaaditaan hieman vahvempia apuja, eikä orilta voi vaatia niin mallikelpoisia suorituksia, mutta parhaansa se yrittää. Tämä pätee niin sileällä kuin esteillä. Lämmettyään Jarl paljastuu äärimmäisen taitavaksi ja herkäksi ratsuksi. Koulussa luonnistuvat Vaativan B:n asiat, esteillä supersuomenhevosemme hyppää puhtaasti 120-senttisiä ratoja, eivätkä nämä esteet tuota hyvin itse askeleita katsovalle ja aina täysin avuilla pysyvälle orille edes pieniä ongelmia. Maastossa ja maastoesteillä Jarl on samanlainen huipputyyppi kuin kentälläkin. Vähän se saattaa innostua, mutta pidätteet menevät kyllä läpi, kunhan niitä uskaltaa antaa.

Ajaessa ori on samanlainen mallitapaus kuin ratsailtakin. Mikään ei tuota hyvän verryttelyn jälkeen ongelmia, ja kaikki yhdistettyjen valjakkoajokilpailujen osakokeet sujuvat kuin leikki. On luultavasti turha edes kertoa, millainen Jarl on kilpailuissa. Eihän se kiltti herrasmies mihinkään katoa, herrasmies on herrasmies tilanteesta riippumatta.

© miivi

Sukutaulu ja -selvitys

i. Jaarli evm
sh, 167cm, tprt
ii. Jätkänreissu evm
sh, 161cm, prt
iii. Jätkä evm
iie. Reissunainen evm
ie. Wilma Wiileä evm
sh, 166cm, rt
iei. Weikko Wiileä evm
iee. Saimi evm
e. Malena evm
sh, 165cm, vrt
ei. K.K. Hassu Heppu evm
sh, 160cm, vprt
eii. Hessu Hopo evm
eie. K.K. Aurinko evm
ee. Maleksia evm
sh, 153cm, trt
eei. Aleksin Keko evm
eee. Matilda evm

i. Jaarli on tunnetun siittolan kasvatti, jonka periyttäminen sekä rakenteen että kilpailutulosten osalta on aivan omaa luokkaansa. Ori on kantakirjattu I palkinnolle ja tehnyt kilpauransa lisäksi melkoiset tittelirivit näyttelykehissä. Ruusukkeita on enemmän kuin kaappiin mahtuu ja kaiken kukkuraksi ori on periyttänyt mukavaa luonnetta ja hillittyä käytöstä myös kodin ulkopuolella ollen astutustilanteissa itsekin viilipytty. Jaarli on kilpaillut sekä valjakkoajossa vaativia luokkia että ratsupuolella esteitä ja koulua startaten myös muutaman kenttäluokan. Kenttäpuolelle ori on kuitenkin itse ollut luonteeltaan turhankin rauhallinen sopivan kipinän vauhtiin puuttuessa, vaikka sen jälkeläistö lajissa onkin tutuksi tullut kisatulostensa osalta. Jaarlilta on tähän mennessä jäänyt jälkeläisiä nelisenkymmentä, joiden joukkoon mahtuu niin ravihevosia, ratsuja kuin valjakkoajonkin taitajia, siitosoreja ja -tammoja. Jaarlin siitosorin paikan on pääasiassa jo vienyt sen orivarsa, mutta toisinaan näitä pieniä jaarlilaisia vielä putkahtelee eri puolilta Suomea.

e. Malena on kuin suoraan satukirjojen kansista ja sivuilta. Hyväkäytöksinen lupsakka tamma on omiaan lastenratsuna nyt vanhemmalla iällä. Aiemmin se on toiminut rautaisin ammattilaisin ottein kilparatsuna koulu-, este- ja kenttäpuolella kisaten vaativia luokkia ja kansainvälisiä kenttäkisojakin sijoittuen mukavasti. Arvokilpailuja ei tammalla plakkarissaan ole, mutta suoritustasoltaan se on ensiluokkaa. Malena ei ole rakenteeltaan mikään ykköspalkinnon tamma, mutta kyllä se kohtalaisesti on täyttänyt suomenhevosen maneerit näyttelykehissä. Kantakirjattu tammaa ei olla, mutta sen jälkeläisistä muutama on palkittu kyllä. Varsoja Malenalta jäi siitosuransa aikana kahdeksan, joista suurin osa kilpailee ratsuina tai valjakkoajossa. Malena itse on jo jäänyt eläkkeelle ja toimii lähinnä lasten ratsuna ja harrastekaverina maastoilussa, ikä ei kuitenkaan nuorekasta tammaa vielä paina!

ii. Jätkänreissu on saanut nimensä varsavuosistaan, jolloin se oli haastavahko käsitellä ja hieman rähjääntyi aina reissussa kotia vaihtaessaan. Iän tuoman viisauden myötä ori kuitenkin talttui ja se sai jäädä oriksi hyvän suvun turvin. Kisatuloksiakin orille kertyi osaavissa käsissä ja se kilpaili helppoja luokkia koulua ja esteitä. Jälkeläisiä orille jäi kaksitoista, joista valtaosa kilpailee ratsuina. Punaraudikko ori lienee suvun ainoita, jolla oli isot valkoiset merkit. Ainakaan valokuvien perusteella ei lähisukuun ole samanlaisia kenellekään ilmaantunut tai ollut. Jälkeläisilleenkin ori periytti hyvin typistettyä väriä, etenkin jos emätammalla ei merkkejä ollut. Jätkänreissu periytyy ktk-ori Jätkästä sekä Reissunaisesta, jonka nimellä taas ei oikeastaan ollut mitään tekoa reissaamisen kanssa, vaan tamma asui koko ikänsä kasvattajallaan.

ie. Wilma Wiileä oli nimensäkin perusteella jo hieman tammamainen ja vaikeampi käsitellä sekä suhtautui vieraisiin (etenkin kengittäjiin) varaumuksella. Hyvä emätamma Wilmasta kuitenkin tuli ensimmäisten varsojen synnyttyä ja tammaa käytettiin siitokseen peräti yhdeksän kertaa hyvän suvun turvin. Kilpailutuloksia ei isommista kisoista Wilmalle kertynyt haasteellisen ratsastettavuutensa vuoksi, mutta pienissä tallikisoissa se pärjäsi kohtuullisen hyvin esteillä ja koulussa. Wilma periytti osalle tammavarsoistaan hankalaa luonnetta, mutta muutoin sen varsat ovat olleet käytökseltään moitteettomia ja usein perineet isänsä puolelta myös parempaa ulkonäköä kuin emällään, Wilma kun ei varsinaisesti mikään kedon kaunein kukkanen ollut.. (eikä ehkä siitä nopeimmastakaan päästä aivotoimintaa ajatellen). Wilman vanhemmat olivat raviori Weikko Wiileä sekä siitostamma Saimi, jonka hieno suku on ollut osasyynä Wilman siitoskäytön suosioon. Saimi on myös tehnyt erittäin hienon uran ravihevosena, mutta sen jälkeen myöskin kunnostautunut ratsastuspuolella.

ei. K.K. Hassu Heppu oli luonteeltaan persoonallinen, ihan kuten isänsäkin. Heppu kilpaili esteratsuna startaten myös muutamia koulu- ja kenttäluokkia elämänsä aikana. Ei se niissä kuitenkaan loistanut ihan niin hyvin ja oriin oma intohimokin tuntui olevan enemmän estepuolella, toki maastoesteillä se suoritti hyvin. Heppu ei rakenteeltaan ollut ehkä paras mahdollinen siitosoriksi, mutta hyväksyttiin se kuitenkin rajalle jääneiden pisteiden kanssa III palkinnolle. Siitosurallaan Hepulta jäi seitsemän jälkeläistä, jotka ovat kilpailleet keskitasoisesti yleispainotteisina. Hepun vanhemmat Hessu Hopo ja K.K. Aurinko ovat olleet alkujaan ravihevosia, jotka ovat kilpailleet raviuransa 15-vuotiaana päätettyään vielä ratsastuslajeissa kohtuullisen hyvin menestyenkin. Näiden kahden yhdistelmän varsat ovat pärjänneet hyvin myös valjakkoajossa, vaikka Heppu ei lajissa startannutkaan.

ee. Maleksia oli laiskanpulskea ja rauhallinen tamma, joka ei turhaan stressannut maailman menosta. Se omasi kohtuullisen hyvän ratsastettavuuden sekä ajettavuuden ja rakenteen, joiden turvin se puikkelehti kasvatusmaailmaan saaden uransa jälkeen viisi varsaa. Ne eivät kuitenkaan olleet ihan emänsä tasoisia suorittajia mitä tuli kilpailemiseen ja varsamäärä jäi tuohon viiteen. Maleksia pärjäsi kohtuullisen hyvin myös näyttelyareenoilla ja erityisesti sen tammavarsat ovat pärjänneet siellä myös kohtuullisesti. Orivarsoilta on odotettu hieman maskuulinisempaa olemusta näyttelyraporttien mukaan luettuna. Maleksia perityy kahdesta suomenhevosesta, joista isä Aleksin Keko ei ole kovinkaan tunnettu (tai sen oma suku), emä Matilda puolestaan on erittäin hyvä kilpahevonen itse, vaikka sen suku ei ole tunnettua tai kisatuloksilla mässäilevää. Matilda on omannut myös erittäin hyvän rakenteen, joten on sääli, ettei tätä puolta ole Maleksialle suotu.

Ⓒ Jannica

Jälkeläiset

t. Hupilan Karlina 20.12.2017 e. Kissanminttu Kaarna
t. Jeilin Pärla 13.05.2018 e. Hiienkerkkä Serena, Jeili
o. Jaarlinharppu 10.11.2020 e. Suvikannel Haltiasalo, VRL-13283

Kilpailukalenteri

   Näyttelytulokset


10.02.2018 - NJ - Vähäpelto - irtoSERT, pt. Sorel

   KRJ-kouluratsastus - 38 sijoitusta joista viisi voittoa

1. 24.04.2017 Fiktio Vaativa B 5/40
2. 27.04.2017 Fiktio Helppo A 1/40
3. 30.04.2017 Fiktio Helppo A 4/40
4. 14.04.2017 Abgelegenheit Helppo A 4/30
5. 22.03.2017 Hukkapuro Vaativa B 5/30
6. 23.03.2017 Hukkapuro Vaativa B 3/30
7. 02.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 5/30
8. 05.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 1/30
9. 09.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 4/30
10. 10.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 1/30
11. 13.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 4/30
12. 21.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 2/30
13. 22.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 4/30
14. 29.04.2017 Hukkapuro Vaativa B 3/30
15. 12.04.2017 Wolf Sporthorses Vaativa B 1/30
16. 18.04.2017 Wolf Sporthorses Vaativa B 4/30
17. 12.04.2017 Vähäpelto Vaativa B 2/30
18. 17.04.2017 Vähäpelto Vaativa B 5/30
19. 20.04.2017 Vähäpelto Vaativa B 5/30
20. 05.05.2017 Fiktio Vaativa B 5/40

21. 06.05.2017 Ricota Helppo B 2/30
22. 07.05.2017 Ricota Helppo B 4/30
23. 08.05.2017 Ricota Helppo B 2/30
24. 09.05.2017 Ricota Helppo C 4/30
25. 17.04.2017 Walcott Shetlands Helppo B 2/28
26. 21.04.2017 Walcott Shetlands Helppo A 4/29
27. 24.05.2017 KK Chermia Helppo A 2/41
28. 26.04.2017 Walcott Shetlands Helppo A 5/29
29. 17.04.2017 Vaalama Vaativa B 5/25
30. 20.04.2017 Vaalama Vaativa B 3/25
31. 23.04.2017 Vaalama Vaativa B 2/25
32. 11.05.2017 Huvitutti Helppo A 5/50
33. 13.05.2017 Huvitutti Helppo A 3/50
34. 15.05.2017 Huvitutti Helppo A 4/50
35. 16.05.2017 Huvitutti Helppo A 3/50
36. 18.05.2017 Huvitutti Helppo A 4/50
37. 19.05.2017 Huvitutti Helppo A 1/50
38. 20.05.2017 Huvitutti Helppo A 2/50
39. 20.05.2017 Huvitutti Helppo A 2/50

   ERJ-esteratsastus - 40 sijoitusta, joista viisi voittoa

1. 11.04.2017 Lapland 100cm 5/30
2. 13.04.2017 Lapland 100cm 2/30
3. 17.04.2017 Lapland 100cm 1/30
4. 19.04.2017 Lapland 100cm 130
5. 21.03.2017 Kettula 120cm 3/30
6. 22.03.2017 Kettula 120cm 3/30
7. 27.04.2017 Hukkapuro 100cm 2/40
8. 29.04.2017 Hukkapuro 100cm 4/40
9. 30.04.2017 Hukkapuro 100cm 5/40
10. 27.04.2017 Hukkapuro 100cm 5/30
11. 11.05.2017 Ricota 80cm 1/30
12. 16.05.2017 Ricota 80cm 4/30
13. 01.05.2017 Koistila 60cm 2/27
14. 05.05.2017 Koistila 60cm 4/27
15. 07.05.2017 Koistila 60cm 2/26
16. 08.05.2017 Koistila 60cm 1/27
17. 10.05.2017 Koistila 60cm 3/27
18. 10.05.2017 Koistila 60cm 2/26
19. 12.05.2017 Koistila 60cm 4/27
20. 14.05.2017 Koistila 60cm 4/26

21. 16.05.2017 Koistila 60cm 3/27
22. 23.04.2017 Kuuralehto 80cm 2/33
23. 25.04.2017 Kuuralehto 100cm 5/40
24. 27.04.2017 Kuuralehto 80cm 3/33
25. 12.05.2017 Huvitutti 100cm 5/50
26. 18.05.2017 Huvitutti 100cm 7/50
27. 21.05.2017 Huvitutti 100cm 3/50
28. 26.05.2017 Huvitutti 100cm 6/50
29. 01.03.2021 Kaihovaara 110cm 4/40
30. 01.03.2021 Kaihovaara 110cm 2/40
31. 02.03.2021 Kaihovaara 110cm 6/40
32. 04.03.2021 Kaihovaara 110cm 2/40
33. 05.03.2021 Kaihovaara 110cm 6/40
34. 11.03.2021 Kaihovaara 110cm 2/40
35. 12.03.2021 Kaihovaara 110cm 3/40
36. 17.03.2021 Kaihovaara 110cm 1/40
37. 01.09.2021 Teilikorpi 110cm 3/30
38. 02.09.2021 Teilikorpi 110cm 4/30
39. 06.09.2021 Teilikorpi 110cm 3/30
40. 08.09.2021 Teilikorpi 110cm 3/30

   KERJ-kenttäratsastus - 23 sijoitusta, joista neljä voittoa

1. 02.04.2017 Vähäpelto CIC1 4/30
2. 01.04.2017 Cinnamoroll CIC1 4/30
3. 08.04.2017 Cinnamoroll CIC1 2/30
4. 10.04.2017 Cinnamoroll CIC1 4/30
5. 12.04.2017 Cinnamoroll CIC1 3/30
6. 15.04.2017 Cinnamoroll CIC1 3/30
7. 21.05.2017 Puzzle Rebellion CIC1 1/30
8. 30.05.2017 Puzzle Rebellion CIC1 3/30
9. 02.05.2017 Delicate CIC1 1/30
10. 05.05.2017 Delicate CIC1 2/30
11. 10.05.2017 Delicate CIC1 1/30
12. 11.05.2017 Delicate CIC1 4/30
13. 20.05.2017 Delicate CIC1 3/30
14. 23.05.2017 Delicate CIC1 2/30
15. 09.05.2017 Sugar & Spice CIC1 5/30
16. 11.05.2017 Sugar & Spice CIC1 3/30
17. 13.05.2017 Sugar & Spice CIC1 4/30
18. 17.05.2017 Sugar & Spice CIC1 2/30
19. 23.05.2017 Sugar & Spice CIC1 5/30
20. 09.05.2017 Zemniak Stud Tuttari 1/20

21. 12.05.2017 Zemniak Stud Tuttari 4/20
22. 12.05.2017 Huvitutti CIC1 2/37
23. 27.05.2017 Doomsday Helppo 2/20
24. 28.11.2017 Susiraja CIC1 3/26
25. 05.12.2017 Susiraja CIC1 2/26
26. 28.03.2021 Holmberg CIC1 2/50
27. 11.03.2021 Kaihovaara Helppo 2/30
28. 14.03.2021 Kaihovaara Helppo 3/30
29. 27.03.2021 Kaihovaara Helppo 5/30
30. 03.04.2021 Teilikorpi CIC1 3/30
31. 01.09.2021 Teilikorpi CIC1 5/30
32. 10.09.2021 Teilikorpi CIC1 5/30
33. 11.09.2021 Teilikorpi CIC1 3/30
34. 19.09.2021 Teilikorpi CIC1 1/30
35. 01.09.2021 Teilikorpi CIC1 5/30

   VVJ-valjakkoajo - 24 sijoitusta, joista neljä voittoa

1. 16.04.2017 Lapland Vaativa 5/30
2. 18.04.2017 Lapland Vaativa 4/30
3. 19.04.2017 Lapland Vaativa 1/30
4. 02.04.2017 Hukkapuro Noviisi 1/30
5. 04.04.2017 Hukkapuro Noviisi 5/30
6. 07.04.2017 Hukkapuro Noviisi 5/30
8. 08.04.2017 Hukkapuro Noviisi 2/30
9. 15.04.2017 Hukkapuro Noviisi 3/30
10. 17.04.2017 Hukkapuro Noviisi 1/30
11. 20.04.2017 Hukkapuro Noviisi 3/30
12. 22.04.2017 Hukkapuro Noviisi 2/30
13. 24.04.2017 Hukkapuro Noviisi 3/30
14. 27.04.2017 Hukkapuro Noviisi 3/30
15. 01.04.2017 Kettula Noviisi 4/18
16. 13.05.2017 Teilikorpi Noviisi 2/30
17. 14.05.2017 Swildie Highlanders Noviisi 1/30
18. 15.05.2017 Swildie Highlanders Noviisi 2/30
19. 19.05.2017 Swildie Highlanders Noviisi 5/30
20. 18.05.2017 Huvitutti Noviisi 3/40

21. 26.05.2017 Huvitutti Noviisi 3/40
22. 29.05.2017 Huvitutti Noviisi 4/40
23. 19.05.2017 Breandan Noviisi 3/29
24. 21.05.2017 Breandan Noviisi 2/29

   Cup-sijoitukset - 1 ERJ, 0 KRJ, 0 KERJ, 0 VVJ, 0 VSR,

ERJ-CUP 31.05.2017 Ventos 110cm 8/170

-CUP 00.00.2017 Paikka luokka 0/00

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä